Winkelwagen Geen artikelen - € 0,00

De mannetjes via via

We kennen ze inmiddels allemaal wel:  ‘de Mannetjes’ . In deze tijd bieden ze weer hun diensten aan voor het invullen van de belastingformulieren voor de particulier. Een zwart circuit wat door de jaren heen behoorlijke vormen heeft aangenomen.

Gratis service

Er zijn diverse instanties die voor mensen tegen een kleine vergoeding of zelfs gratis de belastingformulieren invullen. Denk maar aan de FNV Belastingservice of de HUBA (hulp bij belasting aangiften door de belastingdienst zelf).

Veelal gebeurt dit als service. Dat is een goede zaak voor mensen die het niet zelf kunnen en/of niet genoeg geld hebben om gebruik te maken van professionele intermediairs. Ook als er problemen zijn wordt men deskundig geholpen en weten deze instanties de weg.

Professionele intermediairs

Daarnaast kan je naar een belastingadviseur/administratiekantoor die voor jou als particulier ook je aangifte kan verzorgen. Zij hebben de vaktechnische software aangeschaft, een certificaat voor het (digitaal) versturen van de aangifte, en de benodigde educatie gevolgd om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen.

Intermediairs aangesloten bij een brancheorganisatie betalen naast de kosten voor het behalen van je PE-punten ook contributie. En dan is er nog geen aangifte ingevuld. Uiteraard leiden al deze kosten tot een (hoger) tarief, maar dan heb je wel de zekerheid dat je vakkundig bent geholpen en alle mogelijkheden om belasting te besparen zijn benut of in ieder geval besproken.

Kost dat?

Deze dagen krijg ik veel mensen aan de telefoon die mij gevonden hebben via het internet of via een ander kanaal. En het eerste wat ze veelal vragen is: “hoeveel kost het?” Natuurlijk, in deze tijd van crisis is elke euro er een.

Maar dit speelt al veel langer en ik wil toch een keer pleiten voor eigen parochie: de mensen die alles doen om te zorgen dat de particulieren aangifte goed is ingevuld en op een veilige wijze wordt verstuurd.

Ja,  natuurlijk is de tante van mijn oom en die zijn zuster veel goedkoper uit.  Zij heeft tenslotte een mannetje die alles in orde maakt. Dat mannetje gebruikt haar of zijn DigiD. Die wordt heel makkelijk uit handen gegeven. Een skimmer moet  veel meer moeite  doen om de PIN-code te bemachtigen. En wij weten allemaal dat de PIN – gegevens  net zo persoonlijk zijn als onze DigiD. Maar ach, de Belastingdienst weet toch al alles van je dus wat maakt het uit!

De mensen blij, zij zijn tenslotte veel goedkoper uit. Het mannetje heeft niets extra’s nodig en de Belastingdienst vindt dat mensen zelfredzamer moeten worden.  Iedereen blij zou je zeggen! Op die manier is er wel een heel zwart circuit ontstaan, maar dat nemen we dan maar voor lief. En ach, men krijgt wel geen geld terug, maar op een verjaardag zijn ze toch weer het goedkoopst uit van allemaal en daar gaat het tenslotte toch om? Dan heb je het toch slim gedaan?

Maar wat nou als er mogelijkheden zijn blijven liggen om minder belasting te betalen. Domweg omdat het mannetje daar geen weet van heeft? Zijn we dan wel zo slim bezig?

Een voorbeeld:

Astrid is gastouder en heeft oppaskindjes. Dat vindt ze heel leuk en ze is blij met haar werk aan huis. Haar man doet de administratie, want daar heeft ze een hekel aan. Dan wordt het tijd voor de belastingaangifte. Man is in loondienst, dus dat is een fluitje van een cent en vrouwlief zet weliswaar € 20.000 om, maar ja, dan is het ook logisch dat je belasting moet betalen, toch? Op naar een mannetje. Nou, zegt het mannetje, voor € 60 doe ik alles, iedereen blij. Het mannetje adviseert de vrouw zelfs om zich niet aan te melden als ondernemer, want dan loop je veel meer kans op controle!

Een paar jaar later kom ik ze tegen op een voorlichtingsavond voor gastouders. Na mijn presentatie, die onder meer ging over het ondernemerschap, spreekt de man mij aan. Mijn verhaal had hem toch wel aan het denken gezet. Of ik er eens naar kon kijken. En wat dat dan zou kosten. Ik ben bij deze mensen thuis geweest en heb hen direct geadviseerd zich aan te melden als ondernemer. Met alle ondernemersfaciliteiten die daarbij horen zou het deze mensen zo’n slordige € 3.000 aan belasting hebben gescheeld. Het mannetje kostte hen dus alles bij elkaar € 3.060. Over goedkoop gesproken! En dit is dan maar één voorbeeld van de vele die ik in mijn dagelijkse praktijk tegen kom.

Zelf verantwoordelijk

Er zijn veel  collega’s van mij die al zeggen: “ik wil geen particulieren aangiften (meer) doen. Het brengt niet op wat het kost”. Natuurlijk, door de service van “de mannetjes” is er sprake van oneerlijke concurrentie. Maar daar gaat het mij nog niet eens om, mij gaat het voornamelijk om het feit dat mensen niet altijd waar voor hun geld krijgen.

Als het fout gaat zijn dezelfde mannetjes niet thuis, die zitten inmiddels lekker op de Bahama’s. En aangezien men uiteindelijk zelf verantwoordelijk is voor zijn aangifte is het nog steeds “eigen schuld dikke bult”. 

Natuurlijk weet ik ook dat op het moment dat het fout gaat , de professionele invuller ingeschakeld wordt. Maar dan is het leed vaak al geschied en kost het extra tijd en dus geld om het alsnog voor ze op te lossen.  

Uiteraard is het duurder dan de kosten van een mannetje en mocht het op wat voor manier dan ook alsnog fout gaan, dan zijn we aangesloten bij een brancheorganisatie er is er ook een  beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Ik wens al mijn collega’s een fijne en voorspoedige  maand maart!Uw naam:
Uw e-mailadres:
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
  Doorsturen

Mw. I. Sinnige bc/pba

Irma Sinnige is belastingconsulent bij Aadonis B.V., FNV Belasting–topinstructeur en docent aan de Volksuniversiteit

Meer blogs van deze auteur