Winkelwagen Geen artikelen - € 0,00

Feodaal zakelijk recht ten einde

Ruim negenhonderd jaar geleden ingesteld, dertig jaar geleden afgeschaft en eindelijk ... ten einde: het recht van de dertiende penning.

Ruim negenhonderd jaar geleden ingesteld, dertig jaar geleden afgeschaft en eindelijk ... ten einde: het recht van de dertiende penning.

Een oud belastingrecht, omstreden en alleen laatstelijk geldend in bepaalde gebieden in De Ronde Venen en bij Kamerik is nu eindelijk - in 2015 - niet meer geldend.

Voor de geschiedenis van deze dertiende penning gaan we terug naar 1085, waarin een woest en ontoegankelijk moerasland door het Utrechtse kapittel in leen werd verkregen van de Duitse keizer. Aan kolonisten die zich in dit gebied vestigden werd jaarlijks tijns geheven. Daarnaast had de landsheer het recht van nakoop: bij verkoop kon de landsheer het land terugkopen als de nieuwe eigenaar hem niet zinde. Mocht de nieuwe eigenaar de landsheer wel bevallen, dan moest de nieuwe eigenaar een handwissel betalen: de dertiende penning over de kale grond.

In 1798 (Franse tijd) verdwenen tijdelijk de meeste van dit soort regelingen van het feodale tijdperk. In 1814 keerden de regelingen weer terug. In 1848 verdwenen de heerlijke rechten definitief van het toneel.

De vraag was natuurlijk of de dertiende penning daar ook onder viel. Der Hoge Raad oordeelde in 1969 en in 1975 dat de dertiende pening een zakelijk recht (en geen heerlijk recht) is en dus nog steeds gold.

Eind 1984 werd in een wet met drie artikelen geregeld dat per 1-1-2015 de dertiende penning niet meer zou gelden. Ter compensatie van de rechthebbenden werd vanaf 1 januari 1985 het recht verhoogd van een dertiende penning (7,7%) naar een negende penning (11%).Uw naam:
Uw e-mailadres:
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
  Doorsturen

ElsevierFiscaal Software & Almanakken

Direct naar productservice voor:
Updates, productnieuws, gebruikersinstructies, FAQ