Winkelwagen Geen artikelen - € 0,00

Proef met DigiD-machtiging

Voor het ophalen van de gegevens van de vooringevulde aangifte (VIA) bij de Belastingdienst was tot nu toe de DigiD van de belastingplichtige nodig. Voor de aangifte van 2010 doet de Belastingdienst een proef met het machtigen.

Aangifte inkomstenbelasting 2010

Met een DigiD-machtiging kan de belastingplichtige een ander digitaal machtigen om de aangifte inkomstenbelasting over 2010 te doen. Met een DigiD-machtiging kan deze persoon de Belastingdienst laten weten dat er toestemming is. De machtiging geldt alleen voor de aangifte inkomstenbelasting over 2010 en niet voor andere belastingjaren of overheidszaken.

Machtigingscode

De belastingplichtige hoeft zo zijn of haar eigen DigiD dus niet af te staan. Bij de (uitnodiging tot het doen van) aangifte 2010 zal elke belastingplichtige die in 2010 zelf elektronisch aangifte heeft gedaan in 2011 een machtigingscode ontvangen. Ook zij die zelf op papier aangifte hebben gedaan en nog geen 65 jaar zijn, krijgen deze machtigingscode toegezonden.

Iemand die zijn aangifte IB door een ander heeft laten verzorgen krijgt geen code toegestuurd, maar kan hier een machtiging aanvragen.

Intermediair

Een intermediair die machtigingscodes van zijn klanten ontvangt, kan vervolgens inloggen met zijn eigen DigiD en krijgt dan de gelegenheid de machtigingscode te gebruiken om VIA-gegevens van de klant op te halen. De intermediair treedt hier overigens op als burger. Een officiële manier om een bedrijf te machtigen wacht nog op in werking treden van eHerkenning

Lees meer over de aangifte 2010: Wijzigingen in aangiftebiljet IBUw naam:
Uw e-mailadres:
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
  Doorsturen

12 reactie(s)

Beste Monika,Bedankt voor je eerlijke aotwnord.Het is denk ik heel erg goed om dit soort verschillende meningen te kunnen lezen, zodat mensen kunnen zien wat er werkelijk speelt bij dit soort technieken.Zelf vind ik, dat alle mensen onder de 4 jaar volstrekt afhankelijk zijn van andere mensen. En of dit nu in een Petri schaaltje, of een baarmoeder, of een wieg is, maakt wat mij betreft niets uit. In hoeverre er een zorgplicht is, voor de betrokkenen bij deze jonge mensen, dat is een vraag die door de joelende menigte, vertegenwoordigd door de politiek, beslist wordt. Maar het is goed dat mensen ook een eigen afweging kunnen maken, zodat ze later niet met zichzelf in de knoop komen.Wat de verantwoordelijkheid van de wetenschap betreft, blijf ik het opmerkelijk vinden, dat men een mens op de maan kan zetten en weer kan terugbrengen, maar dat er geen wetenschappelijke definitie is voor een mens, waarmee er een reeble en definitieve ethische grens gesteld zou worden.

OZXqbWISzJobu - 18 jul. 06:59

@ Harry. Vanuit de software-afdeling wordt er druk uitgevoerd op de Belastingdienst om de import zo snel mogelijk te professionaliseren. Daarnaast werken zij aan de mogelijkheid om de opgehaalde gegeven direct te verwerken met de uit vorig jaar geconvergeerde gegevens. Lees meer: Wijzigingen in aangiftebiljet IB

Redactie ElsevierFiscaal.nl - 11 jan. 11:52

Helemaal eens met Peter en Hans. Wat doet Elsevier om deze import zo snel mogelijk en zonder veel omslachtige handelingen in BAS te krijgen?

Harry - 10 jan. 16:53

Helemaal eens met Hans Fiolet. Ik begrijp niet goed waarom de elektronische handtekening destijds is afgeschaft. Was dit nou zo'n slecht systeem?

Sjef - 07 jan. 17:28

Hm. De misser in DigiD is dat de beide (geheime en publieke) sleutels bij een instantie zijn ondergebracht. Niet IK onderteken de volmacht, maar DigiD dus, kortom DigiD die de machtiging, de handtekening en alle informatie daarover beheerd, zonder dat mijn bemoeienis in principe noodzakelijk is. Dit is vergelijkbaar met het zetten van een handtekening met een type machine die ik af en toe in bruikleen krijg van DigiD...

Nico - 05 jan. 12:12

Zinloos ! Half nederland heeft nog geen DgiD of is hem kwijt of hij werkt niet meer. Stel profesionele consulenten op professionele manier in staat om te communiceren met Belastingdienst en andere overheidsinstellingen via Digitaal Paspoort

Cees - 05 jan. 10:42

Leuker kunnen we het niet maken ..., waarom kan dit niet via de digitale handtekening geregeld worden?

Peter - 04 jan. 17:51

Op zich is BAS helemaal klaar voor de VIA; het probleem is dat je DigiD nodig hebt om de VIA op te halen. Hier komt bij dat klanten een DigiD nodig hebben om een ander te machtigen.

Dries - 04 jan. 11:44

Men wil er kennelijk nog niet aan dat half NL zijn of haar aangiften via belastingconsulent laat doen. Die maken daartoe veelal gebruik van professionele software en niet van de VIA. Ik ga echt geen VIA gebruiken - en ook niet de DigiD van de klant of diens vervangende volmacht-DigiD. Als ik van die VIA kan kennisnemen via professionele software (als bijv. BAS), zal ik het aanwenden, al was het maar om de jaarlijkse WOZ te controleren of om na te gaan dat alle jaarloonopgaven mij zijn toegekomen. Voor het overige zal ik er geen boodschap aan hebben.

Hans Fiolet - 04 jan. 11:15

Geweldige actie ! Iedereen die de machtigingcode nodig heeft moet er om vragen en zij die het niet nodig hebben krijgen het automatisch! Daar is weer eens over nagedacht!!!

Dries - 04 jan. 11:08

Helemaal met Peter eens, veel te omslachtig

wietse - 04 jan. 10:54

Dat schiet natuurlijk niet op. Laten we wachten totdat we via onze BAS software de gegevens uit de VIA kunnen binnenhalen.

Peter - 04 jan. 10:43

Reageer op dit artikel

*
*
*
Plaats mijn reactie

Thema Belastingplan 2014

Wat voor kansen biedt het Belastingplan 2014? Bijvoorbeeld van een familielid of van een derde een schenking ontvangen van maximaal €100.000 belastingvrij? Lees het in het thema Belastingplan 2014>>

Elsevier Nextens: Join the cloud

Met Elsevier Nextens kunt u voortaan altijd en overal online bij uw aangifteprogramma's en adviestools. Bekijk het filmpje>>