Winkelwagen Geen artikelen - € 0,00

Nieuw systeem voor btw-correctie privégebruik auto

Staatssecretaris Weekers van Financiën wijzigt per 1 juli de wettelijke systematiek voor het corrigeren van de btw-aftrek op privégebruik van zakenauto’s door personeel en ondernemer. De huidige aftrekbeperking door toepassing van het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA) zal worden vervangen door een btw-heffing over het privégebruik.

Loskoppeling

Op 1 juni 2011 heeft Rechtbank Haarlem geoordeeld dat een ondernemer met succes een beroep kan doen op het gelijkheidsbeginsel voor de btw-correctie privégebruik auto van de zaak. Weekers kondigde hierop aanpassingen in de wetgeving aan die tot gevolg zal hebben dat de btw-correctie wordt losgekoppeld van de bijtelling in de ib/lb.

Fictieve dienst

Het onderscheid in de btw-heffing tussen het privégebruik van een auto van de zaak door ondernemers en werknemers verdwijnt. Het privégebruik wordt voortaan als fictieve dienst belast naar het werkelijke privégebruik van de auto. Daarbij wordt woon-werkverkeer conform de btw -Richtlijn gezien als privégebruik. De btw-heffing is dus vanaf 1 juli 2011 niet langer gekoppeld aan de hoogte van de bijtelling en onttrekking in de loon- en inkomstenbelasting.

Nieuwe correctiemethode privégebruik auto’s per 1 juli 2011

Per 1 juli 2011 zal het privégebruik van auto’s en bestelauto’s van de zaak door personeel en ondernemers volgens de aankondiging van de staatssecretaris volgens de volgende methodiek worden gecorrigeerd:

  • De btw op de kosten met betrekking tot de auto’s wordt in beginsel volledig afgetrokken;
  • Als de ondernemer geen vergoeding vraagt voor het privégebruik van de auto, is aan het einde van het jaar btw verschuldigd over het daadwerkelijke privégebruik.
    Woon- werkverkeer wordt daarbij overigens, anders dan nu, voor de btw als privégebruik aangemerkt. Ondernemers kunnen er ook voor kiezen een correctie te maken ter grootte van een forfaitair percentage van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm);
  • De staatssecretaris zal maatregelen nemen om te voorkomen dat de heffing over het privégebruik kan worden geminimaliseerd door lage vergoedingen voor het privégebruik in rekening te brengen. In dergelijke gevallen zal de heffingsmaatstaf voor de correctie vermoedelijk worden gesteld op de ‘normale waarde’ van het privégebruik.

Download: Btw-heffing privégebruik auto van de zaak (PDF)Uw naam:
Uw e-mailadres:
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
  Doorsturen

2 reactie(s)

Helemaal waar, mijn ketatn en honden zijn na de eerste vaccinatie`s, ze kwamen allen uit het dieren asiel, nooit meer gevaccineerd en zijn altijd gezond geweest en erg oud geworden .

zZatsiDcKJfujVf - 17 feb. 14:43

Wat een ongelooflijk geneuzel. Vergeef me de term. Naast het feit dat ondernemers met een kostenpost worden opgezadeld voor het corrigeren van de BTW kost het aan administratieve lasten ook nog eens vele miljoenen (Nederland breed). Daarnaast ook nog eens de overheidskosten bij een belastingcontrole. Wat een verspilling van mensuren. Dan heb ik het nog niet eens over de adviseurs die het allemaal gaan interpreteren, uitleggen en analyseren om er toch nog een mogelijkheid tot ontwijking te ontdekken. Laat de hele correctie toch vallen. De ondernemer heeft dan meer winst en die winst wordt weer in een heffing betrokken. Corrigeer de gemiste inkomsten op macro economisch niveau. En om nu weer onderscheid te maken tussen zakelijke kilometers en woon-werkverkeer is helemaal terug naar af. Zou het een 1/100e % in de Werkkostenregeling zijn?

Marco Roosendaal - 14 sep. 17:48

Reageer op dit artikel

*
*
*
Plaats mijn reactie

Thema Belastingplan 2014

Wat voor kansen biedt het Belastingplan 2014? Bijvoorbeeld van een familielid of van een derde een schenking ontvangen van maximaal €100.000 belastingvrij? Lees het in het thema Belastingplan 2014>>

Elsevier Nextens: Join the cloud

Met Elsevier Nextens kunt u voortaan altijd en overal online bij uw aangifteprogramma's en adviestools. Bekijk het filmpje>>