Winkelwagen Geen artikelen - € 0,00

'Eigen woning in box 3 belasten'

Mensen met een hoog inkomen meer belasting laten betalen, levert de schatkist per saldo weinig op. Bovendien zijn de negatieve effecten op de arbeidsmarkt groot.

Dat is een van de conclusies van een commissie die heeft gekeken of het Nederlandse belastingstelsel kan worden verbeterd.

De commissie onder leiding van professor Stef van Weeghel werd vorig jaar ingesteld door het ministerie van Financiën. Op het ministerie wilden ze onder meer graag weten of de manier van belastingheffing eenvoudiger kan en of de inkomstenstroom uit belasting in de toekomst stabiel genoeg is.

Aanbevelingen
Om de nodige verbeteringen aan te brengen, zijn geen ingrijpende veranderingen nodig, concludeert de commisie woensdag. Nu al scoort het belastingstelsel ‘grosso modo’ goed. Toch worden er enkele aanbevelingen gedaan, onder meer op het terrein van woningbezit, belasting op producten (btw) en belasting op milieuvervuiling.

Eigen woning
Wat betreft woningbezit stelt de commissie voor ‘geleidelijk te stoppen met de overmatige subsidie op de eigen woning’. De eigen woning moet voortaan net als ander vermogen worden belast, via de zogenoemde vermogensrendementsheffing.

Btw
Om ervoor te zorgen dat er ook op langere termijn genoeg inkomsten zijn uit belasting, stelt de commissie voor om tarieven te verhogen op ‘zaken die een stabiele bron van inkomsten vormen’. Daarbij moet gedacht worden aan een verhoging van de btw, of een bezitsbelasting op onroerend goed.Uw naam:
Uw e-mailadres:
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
  Doorsturen

Thema Belastingplan 2014

Wat voor kansen biedt het Belastingplan 2014? Bijvoorbeeld van een familielid of van een derde een schenking ontvangen van maximaal €100.000 belastingvrij? Lees het in het thema Belastingplan 2014>>

Elsevier Nextens: Join the cloud

Met Elsevier Nextens kunt u voortaan altijd en overal online bij uw aangifteprogramma's en adviestools. Bekijk het filmpje>>