Winkelwagen Geen artikelen - € 0,00

Wel of geen fiscale partners 2011

Een overzicht met de voorwaarden voor fiscaal partnerschap vanaf januari 2011.


Persoonlijke situatie in 2011 Wel/geen fiscale partners
Getrouwd   Wel fiscale partners.
Geregistreerd partnerschap.   Wel fiscale partners.
Samenwonend met een notarieel samenlevingscontract.   Wel fiscale partners.
Samenwonend zonder een notarieel samenlevingscontract.   Geen fiscale partners.
En de samenwonende hebben samen geen kind, geen eigen woning of hebben elkaar niet als pensioenpartners aangemeld.  
Samenwonend met een samenlevingscontract dat u niet bij een  notaris is afgesloten.   Geen fiscale partners.
En de samenwonende hebben samen geen kind, geen eigen woning of hebben elkaar niet als pensioenpartners aangemeld.  
Samenwonend en samen een kind.   Wel fiscale partners.
Samenwonend en samen een eigen woning.   Wel fiscale partners.
Samenwonend en elkaars  pensioenpartners.   Wel fiscale partners.


Voorbeelden

Op de site van de Belastingdienst zijn de onderstaande voorbeelden geven:

In 2011 trouwen?

Op 1 augustus 2011 trouwt u, maar u woonde al het hele jaar samen. U staat allebei op hetzelfde adres ingeschreven. U bent door het trouwen fiscale partners geworden. Omdat u al op 1 januari 2011 op hetzelfde adres staat ingeschreven, bent u vanaf 1 januari 2011 fiscale partners.

Scheiden halverwege 2011

U bent getrouwd, maar besluit uit elkaar te gaan. Op 12 mei 2011 stuurt uw advocaat het verzoek om te scheiden naar de kantonrechter. Op 2 juni 2011 wordt de scheiding uitgesproken en geregistreerd. In afwachting van woonruimte blijft u nog wel samen op hetzelfde adres ingeschreven. Op 1 september 2011 verhuist u of uw ex-echtgenoot. U bent dan fiscale partners tot 1 september 2011.

U bent getrouwd, maar besluit uit elkaar te gaan. U of uw echtgenoot verhuist op 24 april 2011 naar een andere woning. Op 12 mei 2011 stuurt uw advocaat het verzoek om te scheiden naar de kantonrechter. Op 2 juni 2011 wordt de scheiding uitgesproken en geregistreerd. U bent dan fiscale partners tot 12 mei 2011.

Deel van het jaar notarieel samenlevingscontract

U woont vanaf 1 januari 2011 samen. U staat allebei op hetzelfde adres ingeschreven. Op 1 augustus 2011 sluit u een notarieel samenlevingscontract af. U bent daardoor fiscale partners. Omdat u vanaf 1 januari 2011 op hetzelfde adres staat ingeschreven, bent u al vanaf die datum fiscale partners.

Samenwonen in huurhuis, geen notarieel samenlevingscontract

U woont samen in een huurhuis. U staat allebei op hetzelfde adres ingeschreven. In 2010 kunt u nog kiezen voor fiscaal partnerschap. In 2011 kan dat niet meer. Hebt u samen een kind, bent u als pensioenpartners aangemeld, of hebt u van elkaar een kind erkend? Dan bent u fiscale partners. Hebt u dat niet? Dan bent u geen fiscale partners.

Samenwonen, met kind

U woont vanaf 1 januari 2011 samen. U staat allebei op hetzelfde adres ingeschreven. U hebt geen notarieel samenlevingscontract. Op 7 maart 2011 krijgen u en uw partner een kind. U bent daardoor fiscale partners. Omdat u vanaf 1 januari 2011 op hetzelfde adres staat ingeschreven, bent u al vanaf die datum fiscale partners.

Niet hele jaar fiscale partners

Bent u niet het hele jaar getrouwd of voldoet u niet het hele jaar aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap? En staat u niet het hele jaar ingeschreven op hetzelfde adres? Dan bent u maar een gedeelte van het jaar fiscale partners. U kunt dan voor de verdeling van inkomsten en aftrekposten ervoor kiezen om het hele jaar als fiscale partner te worden beschouwd.

Voor de uitbetaling van de algemene heffingskorting verandert er niets. Als u geen of weinig inkomen hebt en u hebt langer dan 6 maanden dezelfde fiscale partner, dan komt u mogelijk in aanmerking voor uitbetaling van de algemene heffingskorting. U moet langer dan 6 maanden getrouwd zijn of langer dan 6 maanden samenwonen en op hetzelfde adres ingeschreven staan.Uw naam:
Uw e-mailadres:
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
  Doorsturen

ElsevierFiscaal Software & Almanakken

Direct naar productservice voor:
Updates, productnieuws, gebruikersinstructies, FAQ