Winkelwagen Geen artikelen - € 0,00

Wie is Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem?

Wie is Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem van de PvdA?

Afscheid De Jager

Jan Kees de Jager neemt begin november afscheid van zijn post als minister van Financiën om ruimte te maken voor een nieuwe kandidaat voor het kabinet Rutte II. Het kabinet kan mogelijk komende maandag al beëdigd worden. "Dit is geen baan die je tien jaar wilt doen," zei De Jager in een vraaggesprek met het FD.  De Jager gaat voor minimaal twintig jaar het bedrijfsleven in.

Saai en degelijk'

De 46 jarige Jeroen Dijsselbloem, geboren in Eindhoven, wilde dinsdag niet bevestigen aan het ANP dat hij minister van Financiën wordt. Maar 'saai en degelijk' is wel iets wat nodig is op Financiën, beaamde hij.

Biografie Jeroen Dijsselbloem

Dijsselbloem is sinds 2000 (met een korte onderbreking in 2002) lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. Tijdens zijn studie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen is hij lid geworden van de PvdA, "omdat ik geloof in het belang van een sterke, linkse, en sociale partij als de PvdA". 

Namens de PvdA voerde het woord voeren over integratie en jeugdzorg. Dijsselbloem nam het initiatief tot een parlementaire werkgroep die begin 2010 met eensluidende aanbevelingen is gekomen voor de toekomst van de jeugdzorg. Daarnaast was hij enkele jaren de voorzitter van de Parlementaire Onderzoekscommissie Onderwijsvernieuwingen.

Bloot op tv
Dijsselbloem is in de media bekend door zijn discussie over gewelddadige computerspelletjes en de effecten van bepaalde videoclips op MTV. "De rol van de politiek beperkt zich niet alleen tot wetten en regels maar kan ook richtinggevend zijn in een moreel debat," aldus Dijsselbloem.

CV Onderwijs

 • VWO, R.K. Eckartcollege te Eindhoven 1978-1985
 • Landbouw-economie, Landbouwuniversiteit Wageningen 1985-1991
 • Bedrijfseconomie, University College Cork (Ierland) 1991
 • Milieurecht, Universiteit van Amsterdam 1996

CV Loopbaan

 • Medewerker PvdA Eurodelegatie (o.a. politiek assistent E.P. Woltjer; lid Europees Parlement) 1993-1994
 • Beleidsmedewerker PvdA Tweede Kamerfractie 1993-1996
 • Gemeenteraadslid PvdA Wageningen 1994-1997
 • Politiek-bestuurlijk medewerker stafbureau van minister van Aartsen,Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij 1996-1998
 • Politiek-bestuurlijk medewerker (vanaf medio 1999 plaatsvervangend hoofd), stafbureau, Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij 1998-2000
 • Tweede Kamerlid PvdA 2000-2002
 • Consultancy BMC, 2002

Bron TweedeKamer.nl/PvdA.nl

Lees meer in het thema Regeerakkoord Rutte-IIUw naam:
Uw e-mailadres:
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
  Doorsturen

ElsevierFiscaal Software & Almanakken

Direct naar productservice voor:
Updates, productnieuws, gebruikersinstructies, FAQ